Week 2


Week 2

Er heeft een bevruchting plaatsgevonden, de eicel is met een zaadcel versmolten tot een klompje (zygote)cellen. Dit klompje cellen beweegt zich deze week van de eileider, waar bevruchting heeft plaatsgevonden, naar de baarmoeder. In de baarmoeder gaat het klompje cellen zich nestelen in de baarmoederwand. De baarmoeder heeft zich hierop voorbereidt door het baarmoederslijmverlies te laten verdikken. Dit maakt een innesteling makkelijker.

Het genetisch profiel van jullie kind is nu ook vastgelegd door de samensmelting. De erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in onze chromosomen deze bestaan weer uit genen. Elke cel bestaat uit totaal 46 chromosomen die 23 paren vormen. De eicel en de zaadcel leveren beiden 23 chromosomen zodat er weer een totaal van 46 chromosomen ontstaan. Zo ontstaat er telkens weer een unieke combinatie die zorgt voor nieuw individu.  De vader bepaalt het geslacht van de baby, waarbij het 23ste paar de geslachtschromosomen zijn. Een man heeft als 23ste paar chromosomen een XY en een vrouw XX. Als man zijnde kan je een X of een Y doorgeven aan je kind. Een vrouw kan alleen een X doorgeven. Als de zaadcel een Y bevat dan zal het een X+Y= XY dus een jongen worden. Geeft de vader een zaadcel met een X door dan wordt X+X=XX dus een meisje.

In de eerste weken weet je nog niet dat je zwanger bent. Je bent net voor het laatst ongesteld geweest, toch is dit je eerste zwangerschapsweek. Het tijdstip van de bevruchting is lastig te bepalen omdat het moment van ovulatie nooit zeker is en een zaadcel een tijdje in leven blijft in jouw lichaam. Daarom wordt er gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze datum is belangrijk voor de verloskundige dus noteer deze datum goed. Een zwangerschap duurt in totaal 40 weken.

Tips
Als je nog geen foliumzuur slikt is het belangrijk om daar alsnog mee te beginnen. Uit onderzoek is gebleken dat foliumzuur de kans op open ruggetje verkleind (neurale buisdefecten). Aanbevolen wordt om foliumzuur tot en met 14 weken zwangerschap te slikken. Het kan geen kwaad om dit eventueel langer te gebruiken.
Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw bij je kind. Om extra kalk (calcium) uit de voeding te kunnen opnemen, is het aan te raden om gedurende de hele zwangerschap 200 IE of 5 microgram vitamine D in te nemen.

 

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie